Ønsker du å nyte ferske, økologiske grønnsaker fra din egen kjøkkenhage? Selv om du bare har en balkong eller terrasse. Hvordan du gjør det på riktig måte, kan du lære på det praktiske kurset i Rygg Miljøpark 9. april.
Tekst: Valentyna Maksymovych
Hvis du lenge har drømt om din egen grønne oase, er dette kurset en flott mulighet til å ta det første skrittet mot drømmen din.
På kurset «Lag din egen kjøkkenhage» vil du lære hvordan du organiserer plassen riktig, forbereder jorda, velger egnede vekster og gir plantene nødvendig pleie.
Marit Mikkelsen, leder for Kunnskaps- og opplevelsessenteret ved Den Magiske Fabrikken, påpeker at det å dyrke grønnsaker ikke bare er nyttig, men også spennende. Kurset vil hjelpe deg med å skape et miljøvennlig og smakfullt alternativ til butikkjøpte grønnsaker.
Hva har kjøkkenhagen og biogass til felles?
Alt matavfallet fra innbyggerne i Vestfold leveres til Den Magiske Fabrikken på Rygg utenfor Tønsberg. Ved Den Magiske Fabrikken omdannes matavfall og husdyrgjødsel til biogass, biogjødsel og grønn CO2. Biogassen erstatter fossilt drivstoff i renovasjonsbiler, busser og andre kjøretøy. Biogjødselen benyttes til produksjon av ny mat i landbruket i Vestfold.
I pilotveksthuset dyrkeres tomater og selges som «Klimatomater» i butikken.

Prinsippet om en sirkulær prosess – der avfall blir en ressurs – danner grunnlaget for kurset.
– Vi ønsker å vise i kurset også, at matavfallet og hageavfallet fra innbyggerne er viktige ressurser i form av både biogjødsel og kompostjord når vi skal dyrke ny mat – og at det å dyrke egen mat er noe vi alle kan få til, sier Marit Mikkelsen.
Hva handler om?
Kursets navn taler for seg selv – det lærer deg hvordan du kan lage din egen kjøkkenhage.
Deltakerne vil få kunnskap om hvordan man tilrettelegger bed i spesielle dyrkningskasser og hvilke grønnsaker som egner seg best for dyrking der.
– Kurset lærer deg hvordan du kan lage din egen kjøkkenhage i dyrkningskassene. Du får lære både hvordan du best setter opp en kasse, og hvilke grønnsaker som egner seg å dyrke i kassene, sier Mikkelsen.
Hvem passer for?
Kurset passer for alle. Enten du aldri har hatt med planter å gjøre, eller har dyrket noe selv i lang tid – dette kurset vil være nyttig.
– Alle som er interessert i å dyrke grønnsaker kan delta kurset. Kurset passer godt hvis du er nybegynner, men også erfarne dyrkere vil kunne få noen tips fra vår dyktige gartner Synne, som holder kurset. Hun er utdannet gartner og grøntanleggsforvalter, og er driftssjef i pilotveksthuset til Reklima ved Den Magiske Fabrikken, understreker leder for Kunnskaps- og opplevelsessenteret.
Hva vil du få?
Praksis – fremfor alt. Deltakerne vil få grunnleggende ferdigheter til å dyrke noe selv.
– Det vil si at de vil lære hvordan kassene settes opp, lære om forkultivering, jordhelse, hvilke planter som egner seg for dyrking i kasser, hvilke planter som kan dyrkes sammen, hvordan man kan lage et enkelt stativ til kassene, med mer, forklarer Marit Mikkelsen.
I tillegg til kunnskapen vil alle få alt de trenger for å komme i gang: to dyrkningskasser, kompostjord, frø, tørr og flytende biogjødsel og meitemark.

– Du vil komme hjem med nok utstyr og kunnskap til å kunne starte dyrkingen nesten med en gang, sier hun.
Det eneste du må skaffe i tillegg er drenerende materiale til bunnen av kassen (leca, grus, sand) og eventuelt et tøystykke som kan skille det drenerende materialet fra jorda.
Har du bare en balkong?
Da er dette kurset for deg. Kassene er kompakte, så de vil være nyttige selv på den minste balkongen.
– Tenk så morsomt å kunne rusle ut på balkongen og plukke egne grønnsaker til middag! smiler Marit Mikkelsen.
Hvorfor smake på grønnsakene?
I tillegg til den praktiske delen, vil deltakerne prøve retter laget med de grønnsakene som kan dyrkes hjemme. Dette vil hjelpe til å forstå hvilke kulturer det er verdt å plante.
– Det er viktig å kunne dyrke grønnsaker, men kanskje enda viktigere å vite at du dyrker grønnsaker du faktisk kommer til å spise. Da er det fint å få litt inspirasjon på hva man kan lage, og også få smake på noen grønnsaksretter som du kanskje ikke har smakt før, sier lederen.
De vanligste feilene nybegynnere gjør
Feilene er typiske. Folk glemmer å vanne, forsømmer gjødsling, planter varmekjære planter for tidlig, og de dør av kulde.
– Plantene er levende og trenger vann, næring, stell – og litt omsorg og kjærlighet, påminner Mikkelsen.
Mer enn bare en hage
Det viktigste er at dette kurset ikke bare handler om å dyrke mat, men også om respekt for naturen og en bærekraftig tilnærming til livet.
– Dette kurset handler om hvordan man dyrker grønnsaker i harmoni med naturen. I tillegg gir det folk kunnskap, understreker Mikkelsen.

Hun legger til at kunnskapen kan være nyttig, selv i krisesituasjoner – dette er “kunnskapen er et verktøy i folks egen beredskapskasse.”
I tillegg mener hun at dyrking også er terapi. Å se frøet bli en plante er inspirasjon og en liten seier.
Hva tar du med deg hjem?
Hjem vil du ta med deg kunnskap, verktøy og viktigst av alt – inspirasjon. Arrangørene ønsker at deltakerne ikke bare skal lage sin egen kjøkkenhage, men også bli ambassadører for bærekraftig utvikling i sitt lokalsamfunn.
– Vi ønsker at de skal være fulle av entusiasme og pågangsmot, og ha lyst til å starte sitt eget dyrkningsprosjekt, understreker Marit Mikkelsen.
Hvor og når?
Kurset «Lag din egen kjøkkenhage» vil finne sted 9. april, fra kl. 18:00 til 21:00 på Rygg Miljøpark, Taranrødveien 93 B, Sem. Kurspris er 990 kr.
Påmelding må skje før 7. april.

På Rygg Miljøpark holder Den Magiske Fabrikken, Reklima og Vesar til – og pilotveksthuset. I veksthuset dyrkes det tomater, og i tillegg er undervisningslokalene til Kunnskaps- og opplevelsessenteret. Den Magiske Fabrikken drives av Vesar.
Du får anledning til å se nærmere på hvordan man dyrker i veksthuset. Det er også tilrettelagt for å avslutte med en omvisning på Den Magiske Fabrikken, slik at du får se og lære om hvordan matavfallet hver og en av oss kildesorterer blir gjenvunnet til biogjødsel, biogass og grønn CO2.
Arrangørene planlegger å gjenta kurset.