– Det er noe magisk med et gammeldags spiskammers. Dette sier Helene Johnsen fra Larvik. Først etablerte hun en beredskapshage rett på plenen. Nå har hun hendene fulle med å høste, safte, sylte og hermetisere.
Tekst og foto: Marte Østmoe
Fra hyllene i kjellerboden til Helene Johnsen i Larvik glitrer det i rødt, lilla, oransje og gult. Glass og flasker står tett i tett: Solbærsaft, rødbeter, hermetiserte tomater, ja til og med plommekompott.

Både under prosessen, men også i lagringen, er det benyttet så lite energi som mulig. Det handler bærekraft, matglede, men også beredskap.
Helene snur på et glass med sure agurker: – Hver krukke er en påminnelse om at vi kan leve saktere, mer bærekraftig, og med en dypere takknemlighet for det enkle.
Fra brosjyre til beredskap
Historien starter med en offentlig brosjyre i postkassa. Den handlet om beredskap, men ifølge Helene var fokuset mest på hva vi burde kjøpe – ikke hva vi kunne gjøre selv.

– Det ble for passivt, synes jeg. Hvor er tiltakene som handler om egeninnsats, tradisjoner og kunnskap?
Som grafisk designer og tidligere forlagsmedarbeider er Helene trent i å analysere tekst og budskap. Brosjyren satte i gang en prosess. Utenfor blokka hun bor i, lå en ubrukt plen. Hvorfor ikke gjøre den nyttig? Kanskje lage en beredskapshage?
Fra plen til mat
Ikke lenge etter ble søknaden sendt. Heldigvis sa beboerne ja. En av naboene donerte sågar en villig tomatplante. I dag er det ni pallekarmer på den gamle plenen, midt mellom asfalt og bolighus.
Helene synes selv det nesten er litt overveldende: – Det er utrolig hva som kan vokse fram på 15 kvadratmeter: Gulrøtter, rødbeter, tomater, poteter og urter.
For å få til alt dette innrømmer hun at det ikke bare er lagt ned noen timers arbeid, men også flere timer med nesa dypt ned i bøkene. Her har hun lært seg flere triks og bruker metoder som samplanting, naturlig gjødsel og roterende vekstskifte. Hensikten er å få både sunn jord og god helse. Så langt alt godt. Men hva skulle hun gjøre med alle grønnsakene?

Trygghet på glass
– Det kom litt brått på, innrømmer Helene.
Hun har erfaring både fra småbruk og som andelsbonde, men når hun skulle lagre lekkerbiskenene valgte hun forvelling og frysing. I dag er det bærekraft som gjelder.
– Jeg ønsker en lagringsmetode som ikke krever strøm. Da er hermetisering helt ideelt. Det er enkelt og holdbart.
Hun prøvde seg også på fermentering – men det gikk ikke alltid like bra. Helene ler:
– Jeg forsøkte med gulrøtter, men smaken ble helt forferdelig. Glassene ble stående i kjøleskapet i ukevis før jeg ga opp og tømte dem i bokashien.

Hermetisering med lavt energiforbruk
Prøving og feiling er blitt Helenes metode, dette i kombinasjon med lavt energibruk.
– For å sterilisere glass og lokk koker jeg dem i 10 minutter. Deretter fyller jeg glassene med grønnsaker og væske, skrur på lokket og senker dem i gryta igjen for varmebehandling. Nå skal de avkjøles, men trenger ikke kjøleskap eller fryseboks. Holdbarheten forlenges der imot hvis matvarene settes mørkt og kjølig. Eksempelvis i en kjeller.
Et spiskammers for mer enn kriser
Selv om beredskap gjerne forbindes med krig og krise, er Helenes prosjekt først og fremst en hyllest til tradisjonene, naturen og et rikere liv. Det handler om trygghet, næring, å lære av andre, avlaste den døende matjorda i konvensjonelt jordbruk, samt det å kunne spise kortreist, ren mat uten sprøytemidler og kunstgjødsel.
– Besteforeldrene våre kunne dette. Det er ikke nytt, bare glemt. Jeg ønsker å ta tilbake noe av det vi har mistet og samtidig gjøre det relevant for vår tid.
For henne handler beredskap like mye om hverdagskriser som store globale trusler.
– Får du influensa og ikke orker å handle – ja, da er det godt å ha noe i kjelleren. Det er ikke nødvendigvis dramatisk. Det handler om trygghet.

App og oppskrifter
Helene og kjæresten Jostein Bjerk-Undrum har brukt store deler av høsten til å sanke, sylte og lagre. I jakten etter gode oppskrifter har hun brukt bøker og ChatGPT. Nå er hun i gang med å utvikle en egen app: Vital Jord. Her skal hun samle – og dele, beste tipsene og metodene for dyrking og konservering uten bruk av for mye strøm.
Helens tips for bærekraftig hermetisering
- Bruk to kjeler med vann. En til sterilisering og en varmebehandling. Evt. steriliser glassene i oppvarmet komfyr
- Unngå fryser – sats på metoder som tåler strømbrudd
- Eksperimenter med eddik, krydder og naturlige smaker
- Ikke vær redd for å feile – lær av det
- Tenk på kriser, men la gleden være drivkraften




