– Høsthagen er som en teateroppsetning. Dette sier Ingunn Bakken. To helger på rad åpner hun hagen sin i Brunlanes. Publikum tilbys en rekke salgsboder, bålpanne, løksuppe, konserter, moteshow, boksignering og minikurs i kunsten å lage blomsterbuketter.
Tekst og foto: Marte Østmoe
– Det er ekstra fint i hagen når sommeren er litt på hell, sier Ingunn Bakke. Hun innrømmer samtidig at hun ikke alltid har hatt denne innstillingen. Er det kanskje slik at høsten blir vakrere og vakrere jo eldre man blir?
– Sesongen er uansett aldeles ikke over, konkluderer Ingunn som kan glede seg over synet av frost som biter seg fast i strå og kvister og når resten av hagen går i dvale, da står vintergrønne busker og trær igjen som standhaftige skulpturer. Men før den tid skal sommeren lukkes og høsten ønskes velkommen.
Høsttakkefest
– For mange er det en tradisjon å besøke hagen min som en naturlig avslutning på hyttesesongen, forteller Ingunn og kan vise til gjester fra både Kristiansand til Oslo. Noen har reist enda lengre og målet er det samme: Havgapet i Brunlanes og Ingunns Hage. Her kan de handle, oppleve og hente inspirasjon. I år kan Ingunn også friste med ekstra mange boder. Det er salg av frø, blomsterløk og grønnsaker, men også luksusartikler som såper og sjokolade.
Inngangsprisen er 90 kroner og avhengig av hvilken dag du velger å komme, inkluderes det også i prisen: 20.09: Blomsterbindingskurs. 21.09: Boklansering og signering av Halvor Bakke.
27.09: Minikonsert med Ingrid Louise Official. 28.09. Moteshow med Fruene på landet. I tillegg kommer 16 utstillere. Kommer du?

En bukettfest
– Se på buketten som når du arrangerer et bryllup, råder Camilla Anvik. Under den første helgen når Ingunns Hage holder åpent tilbys kurs i kunsten å lage flotte buketter. Allerede nå kan Camilla røpe sine beste triks.
- Blomstene er som brudeparets venner: Dette er blomster du har mange av og som gir buketten liv.
- Bruden: Dette er en stor og prangende blomst – sesongens dronning. I vårt eksempel er dette en rosa Dahlia.
- Brudepikene: Dette er blomster som skal ikke ta oppmerksomheten fra bruden, men akkompagnere og støtte opp under henne. Bruk gjerne vekster i samme nyanse og kulør.
- Hvem er partykrasjeren? Dette er gjesten som bryter med kurtisen. I vårt tilfelle – sorte georginer.
- Flere lystige gjester: Dette er dem som gir liv til festen og vind i håret. Det er gjester som plutselig proklamerer dikt eller serverer små pauseinnslag. I buketten er dette strå, aks og myke kvister.
- Overraskelsegjesten må også bli invitert: En gren med epler på, en kvist med bringebær eller også ei jordbærplante.
- Festens topp og bukettens spir: En lengre blomst eller plante setter en spiss på det hele og stikkes inn i buketten til slutt. Med denne får buketten en elegant form og strekker seg mot nye høyder.

TIPS1: Under komponeringen av buketten, vend den hele tiden i hånden slik at stilkene legges inn til hverandre som en spiral. Resultatet blir at hver blomst og plante får sin rette plass. Buketten blir bugnende og luftig.
TIPS2: Under arbeidet med buketten fjerner du mye grønt og avstikkere på stilken. Når disse fjernes holder blomsten seg frisk og fin mye lenger. I tillegg unngår du at vannet i vasen blir råtnet.
TIPS3: Unngå å legge buketten fra deg på bordet eller benken, men hold den heller opp ned og samle stilkene med en tråd av hamp eller hyssing.

TIPS4: Kutt bukettens stilker slik med tanke på bukettens både høyde og vidde. Langt spir – lange stilker. Velg en stor nok vase der blomstene får nok vann, god plass og står støtt.





